Pe urmele Turului Ciclist al României (05)


Povești pentru cicloturiști: “La noi la Braila, la tanti Elvira”

După Hârșova, traseul Turului Ciclist al României 2011 a continuat spre Brăila, unde s-a încheiat prima etapă. Am sris deja – în orașul de pe Dunăre s-a vorbit sâmbătă seara italiana, primele trei locuri fiind ocupate de sportivi din Peninsulă.

Un cicloturist care își propune să refacă acest traseu trebuie să știe că la Viziru are loc în fiecare duminică vestitul Târg în care se desfac mărfuri de o mare varietate, se fac schimburi de produse și se vând animale și păsări.

Dacă n-aveți chef de shopping, pedalați spre micuța localitate Albina, care are pe raza ei celebra baltă cu același nume, care aduce turiști dornici sa pescuiască și să se bucure de natură. Puteți înnopta aici, sunt 20 de locuri de cazare în casute cu două paturi, restaurant, teren de fotbal, loc de joaca pentru copii. Cicloturiști pescari își pot satisface hobby-ul  noaptea din bărcile de agrement echipate cu lansete și undițe, cu momeli, râme, pufuleți, mamaligă sau porumb .

Iubitorii de nămol nu trebuie să stea intenționat în ploaie pe un drum de țară. Se pot opri pe același traseu pe care a trecut sâmbătă și duminică (4 și 5 ikunie) Turul Ciclist al României, în stațiunea balneoclimaterică Lacu Sărat, recunoscută în țară , dar și în lume, pentru calitatea terapeutică a namolului .

Dacă vreți să vă odihniți, opriți-vă în satul Vărsatura, aflat la doar 300 de metri de intrarea in municipiul Brăila. Aici găsiți un mall în care se află cel mai mare și nou cinema city din zona de est a țării .

Brăila – este locul în care au înnoptat sâmbătă noaptea cicliștii profesioniști și unde o pot face și cicloturiștii veniți în zonă. Oraș multietnic (cu greci, turci, lipoveni, evrei, sași, armeni, bulgari, etc.), Brăila se bucură de frumusețea aparte a peisajului dunărean.

Citadela ascunde cel mai tainic oraș subteran, cu cele mai spectaculoase hrube. Tot aici, cicloturiștli se pot delecta la fântană cinetică – cea mai frumoasă din țară, se laudă localnicii – construită la faimoasa uzina Progresul in anul 1989, în cinstea Elenei și a lui Nicu Ceausescu, dictatorii regimul comunist.

Interesant este și faptul că toate străzile duc la Dunare și așa ajungem la Faleză, unde oricine poate pescui, se poate odihni la o terasă pe vapoare ancorate și să fie legănați de cântecul lăutarilor care fredonează “La noi la Braila, la tanti Elvira”.

Evident, fiind în caravana Turului Ciclist al României, nu am avut timp să văd toate aceste locuri frumoase din orașul de pe Dunăre. Mi-a povestit însă despre ele (și acum le comunic tuturor cicloturiștilor) colega mea de la Brăila, Gina Bahor, căreia îi mulțumesc pentru sprijin.

Ar fi multe de scris despre Brăila. Inclusiv faptul că aici există un interes justificat al localnicilor pentru a avea piste de cicicliști. Din păcate, acest interes nu a adus soluții din partea autoritaților locale, ci doar vorbe.

Nu este singurul loc, vă spun eu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: